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HEST.PULSE (02/2021) |
Dear reader
Finally, after 1 ½ years, it has been possible to hold lectures with physical presence of students and lecturers again. The campus both in the Zentrum and on Hönggerberg have come back to live! However, the situation has been and continues to remain difficult and challenging. I would like to sincerely thank all members of D-HEST for your continued efforts and extra work you do in order to make studying and working under COVID-19 rules as enjoyable as possible.
As the autumn semester 2021 and with that the year 2021 is slowly coming to a close, we are pleased to provide the second edition of HEST.PULSE. Again we have a wide variety of topics, with news and information about teaching and research at our department. Contents are presented mixed in German and in English.
Hoping that you will enjoy reading HEST.PULSE, I wish you a good finish of the semester.
Kind regards Stephen J. Ferguson Head of the Department of Health Sciences and Technology |
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PEOPLE |
Wir stellen vor: ISG D-HEST |
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Die IT-Service-Gruppe des Departements betreut die IT-Infrastruktur und unterstützt Studierende und Mitarbeitende des Departements bei der Benutzung dieser Einrichtungen. Wer sind eigentlich die Menschen hinter den Stimmen, die wir am Telefon haben, oder die unsere Support-Tickets bearbeiten? Wir stellen das Team vor. |
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HONORS & AWARDS |
Research prizes and awards |
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PRIMA Fellowship des SNF für Katharina Gapp Dr. Katharina Gapp, zur Zeit Junior Group Leader in der Forschungsgruppe von Prof. Johannes Bohacek am Institut für Neurowissenschaften der ETH Zürich, erhält einen der prestigeträchtigen Förderbeiträge des SNF PRIMA Programms. Mehr | More |
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Giacomo Valle receives Young Investigator FENS EJN Prize 2022 FENS and EJN have announced the winners of the prize. Among the awardees is Giacomo Valle, postdoctoral student at the Neuroengineering lab. More | Mehr |
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International Society of Biomechanics (ISB): Clinical Biomechanics Award Congratulations to Dr. Barbara Postolka, Dr. Pascal Schütz and team who are the winners of this year’s International Society of Biomechanics Clinical Biomechanics Award paper entitled: “Tibio-femoral kinematics of natural versus replaced knees – A comparison using dynamic videofluoroscopy”. More | Mehr |
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Christina Hartmann erhält Food Quality and Preference Award An der diesjährigen Pangborn-Konferenz im August wurde Christina Hartmann, Senior Researcher an der Professur für Consumer Behavior, mit einem Food Quality and Preference Award ausgezeichnet. Mehr | More |
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HONORS & AWARDS |
Auszeichnungen für Master-Studierende in Lebensmittelwissenschaften |
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• | | Anne Sarbach: Willi-Studer-Preis für den besten Abschluss 2020 |
• | | Alessa Perotti: ETH-Medaille für ihre herausragende Master-Arbeit mit dem Titel "Moving Towards a Sustainable Swiss Food System: An Estimation of the True Cost of Food in Switzerland and Implications for Stakeholders", durchgeführt unter der Leitung von Prof. Johan Six (D-USYS) und Dr. Martijn Sonnevelt (WFSC) |
• | | Dominik Hug: Hochdorf-Preis für seine Master-Arbeit mit dem Titel "Experimental characterization of coalescence in a new high pressure homogenization process", durchgeführt unter der Leitung von Prof. Erich Windhab und Prof. Peter Fischer |
• | | Aline Schneider: SGLWT-Preis für ihre Master-Arbeit mit dem Titel "Designing and producing micro(be)-beads as smart building blocks for gut microbial biotherapeutic production", durchgeführt unter der Leitung von Prof. Christophe Lacroix und Dr. Annelies Geirnaert |
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Die Auszeichnungen wurden anlässlich der Master-Feier vom 3. Juni 2021 verliehen. Herzliche Gratulation! |
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HONORS & AWARDS |
Auszeichnungen für Bachelor-Studierende in Lebensmittelwissenschaften |
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Anlässlich der Mitgliederversammlung des SVIAL vom 11. Juni 2021 wurde Billlie Maude Hauser der SVIAL-Preis für die beste Bachelor-Arbeit ETH im Bereich Lebensmittelwissenschaften verliehen. Titel der Arbeit: "Enhancement of nutrient bioaccessibility by enzymatic treatment of Chlorella vulgaris cell wall", Leitung: Prof. Alexander Mathys und Patricia Murciano Martinez (Nestlé Research Center). Herzlichen Glückwunsch! |
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TEACHING |
Food Science Forward: Studiengangsinitiative gestartet |
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July 9th, 2021, marks the official launch of the “Food Science Forward” project. With the aim to create a vision for a revised Food Science Bachelor program in 2023, two workshops have already been conducted in order to collect ideas and inspiration. |
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RESEARCH |
Research highlights |
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| Double the lifespan of an organism at the very end of life |
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| Richard Venz, Collin Ewald and colleagues suggest in a recent publication in eLife that it is possible to make interventions to extend an organism’s lifespan near the end of life that are as effective as if they were performed when the organism was younger.
Read paper |
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| Black tea interfacial rheology and calcium carbonate |
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| Caroline E. Gicaomin and Peter Fischer from the Laboratory for Food Process Engineering investigate the rheological properties of tea film with varied calcium carbonate concentrations and the effect of additions provoked by some cultural tea practices.
Read paper |
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| Wie Sport die Durchblutung von Muskeln fördert |
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| ETH-Professorin Katrien De Bock und ihr Team haben in Muskeln einen bestimmten Typ von Blutgefässzellen gefunden, der sich bei sportlicher Betätigung besonders schnell vermehrt und so neue Blutgefässe bildet. Damit können die Forschenden nun Durchblutungsstörungen von Muskeln auf den Grund gehen.
Beitrag in den ETH News |
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| Bakterien in die Falle locken |
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| Emma Wetter Slack und Kolleginnen und Kollegen der ETH Zürich und der Universität Basel haben eine Impfung entwickelt, die Tiere vor krankmachenden Salmonellen schützt. Diese Bakterien entziehen sich oft der Wirkung von Impfungen, indem sie ihren Schutzmantel genetisch verändern. Den Wissenschaftlern ist es gelungen, diesen Prozess zu manipulieren und die Bakterien in eine Falle zu locken.
Beitrag in den ETH News |
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| Brain mapping across 16 autism mouse models reveals a spectrum of functional connectivity subtypes |
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| According to a publication from Dr Valerio Zerbi, an SNSF Ambizione Fellow in Nicole Wendroth's group, the identification of etiologically-relevant connectivity subtypes could improve diagnostic label accuracy in the non-syndromic ASD population and paves the way for personalized treatment approaches.
Read paper |
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| Mikroalgen als nachhaltige Nahrungsquelle |
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| Proteine als Nahrung für Mensch und Tier könnten in Zukunft vermehrt von Mikroalgen stammen. Am Singapore-ETH Centre wird Anfang 2022 unter der Leitung von Alexander Mathys, Laborf für Sustainable Food Processing, ein neues Projekt starten, welches das Ziel verfolgt, die Mikroalgenproduktion zu optimieren und neue algenbasierte Lebensmittel zu entwickeln. Das Singapore-ETH Centre berichtet.
Zum Beitrag (in Englisch) |
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ETH COMMUNITY |
ETH Student Project House eröffnet |
Am 27. Oktober 2021 wurde das ETH Student Project House eröffnet. Geleitet wird es von Dr. Lucie Rejman, die an der ETH Zürich Lebensmittelwissenschaften studiert und am Labor für Lebensmittel-Verfahrenstechnik von Prof. em. Erich Windhab doktoriert hat. Wir wünschen viel Erfolg mit dem Student Project House!
Medienmitteilung der ETH Zürich | Website Student Project House |
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ETH COMMUNITY |
An online ethics training course for researchers using health data or samples |
Are you a researcher working with health-related data, genetic data or human biological samples? Have you ever wondered why informed consent is important, or why the difference between anonymized and deidentified data matters? To help researchers answer such questions, the Health Ethics & Policy Lab has launched an online training course on responsible usage of health data for research purposes. The course translates the Swiss Personalized Health Network’s ethical framework into an interactive knowledge map with animations and 8 modules of questions. Completion of the course results in a certificate.
Information about the course |
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Einführungsvorlesungen |
24.11.2021 Prof. Andrea Alimonti & Prof. Nicholas Bokulich Andrea Alimonti: "Targeting cellular senescence and the tumor-immune response for cancer therapy" Nicholas Bokulich: "Food Systems Microbiomes" 17:15 - 19:00, Audimax HG F 30. Zutritt nur mit Covid-Zertifikat und ID. Mehr |
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IFNH Seminar Series |
07.12.2021 Sarah J. Mitchell: "Interventions to promote health, reduce frailty and extend lifespan" 16:15 - 17:15, NO C 60 More |
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Last, but not least... |
Stephen Ferguson's two-year term as Head of Department will end on January 31st, 2022. His successor will be elected at the upcoming department conference on December 9th. HEST.PULSE will inform about the outcome.
Stay healthy, and take care! |
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